Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Πάμε να κάνουμε ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ!!!!



ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ
ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙ 100% ΑΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ. ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΘΕΛΕΙ ΚΑΛΟ ΖΥΜΩΜΑ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ. ΕΓΩ ΕΚΑΝΑ ΤΗ ΔΙΠΛΗ ΔΟΣΗ ΚΑΙ ΜΟΥ ΒΓΗΚΑΝ 6 ΜΕΓΑΛΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΥΛΙΚΑ

35 γρ. βούτυρο γάλακτος (πρόβειο)
35 γρ. βούτυρο αγελάδoς
100 γρ. φρέσκο γάλα
160 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
5 γρ. μαχλέπι
5 γρ. μαστίχα τριμμένη ή 7 σταγόνες μαστιχέλαιο
100 γρ. νερό χλιαρό
40 γρ. φρέσκια μαγιά της μπύρας
650 γρ. αλεύρι σκληρό
1 αυγό για επικάλυψη
αμύγδαλο φιλέ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα βούτυρα, το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Προσοχή μη καεί και ανέβει πάνω από τους 50οC. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά και σ’ ένα άλλο σκεύος διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε στο μείγμα με τα βούτυρα. Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά έτσι ώστε το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε καλύτερα σε mixer όχι με το σύρμα αλλά με το εξάρτημα για ζύμωμα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι. Φτιάχνουμε μια μπάλα , χαράζουμε σε σταυρό, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον τουλάχιστον 3 ώρες ώστε να διπλασιαστεί η μάζα του και να χαθεί ο σταυρός. Ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι και το χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη. Με τη βοήθεια ελάχιστου αλευριού φτιάχνουμε μπαστούνια και τα πλέκουμε σε πλεξούδα. Αν θέλουμε δίνουμε το σχήμα κουλούρας. Το τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα και στη λαμαρίνα του φούρνου. Αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για μια ώρα τουλάχιστον μέχρι να διπλασιαστεί το σχήμα. Ανακατεύουμε το αυγό μ’ ελάχιστο νερό και μ’ ένα πινέλο με πολύ προσοχή αλείφουμε την επιφάνεια του τσουρεκιού. Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1 ώρα περίπου μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα.
Μόλις βγεί από τον φούρνο μπορείτε να το λούσετε με ζεστή κουβερτούρα και κρέμα γάλακτος!!!σε μπεν μαρί!!!!!!!

7 σχόλια:

Dee Dee είπε...

Ειχα κανει καποιο Πασχα τσουρεκια. Πολυ φασαρια!!! Ειχα κανει καμια δεκαρια βεβαια για να δωσω σε πεθερικα, γονεις, νονους, κουμπραους κτλ κτλ. Ειχαν βγει υπεροχα. Ειχα βαλει και γεμιση τριμμενο αμυγδαλο με ζαχαρη και κανελα σε καποια και αρεσε πολυ. Και η ιδεα με την λιωμενη σοκολατα ειναι υπεροχη αλλα δεν νομιζω να το τολμησω φετος. Ισως το πασχα :):)

Καλες γιορτες!!!

δημητρα λαγονησι είπε...

καλησπερα ιωαννα.ωραια η συνταγη σου.και σου πετυχαν στο φουσκωμα.απο οτι βλεπω,θα ξεπερασης και την μαμα και τον μπαμπα σου στην μαγειρικη.πολλη σοφη η αποφαση σου να γινης chef.καλο πτυχιο σου ευχομαι,και να χαιρεσαι την ομορφη οικογενοια σου.σε περιμενω στο λαγονησι,αφου περασες ωραια .τον χειμωνα ειναι λιγο ερημια.καμια σχεση με το καλοκαιρι.καλο βραδυ

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ.ΘΑ ΑΝΤΙΓΡΑΨΩ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΝΑ ΤΗ ΔΩΣΩ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ.
ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΓΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑ-ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ.

CHEF AT THE MARCHE BISTRO είπε...

Ο/Η Dee Dee φασαρία δε θα πείς τίποτα..το αποτέλεσμα όμως αξίζει...

CHEF AT THE MARCHE BISTRO είπε...

Ο/Η δημητρα λαγονησι / πειρασμός είσαι...θα έρθω στο υπόσχομαι...αλλά θέλω να μείνει αξέχαστο και στον άντρα μου,κι έτσι θα περιμένω λίγο γιατί θέλει οργάνωση καλή...και καλύτερα το καλοκαίρι!!!
Καλή Χρονιά φιλάκια

CHEF AT THE MARCHE BISTRO είπε...

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS/ Είμαι σίγουρη πως η μητέρα σου θα έχει πλύ καλύτερες να μας δώσει..καλή χρονιά φίλε μου!!!

Ανώνυμος είπε...

Ιωάννα μου,

Έμεινα με το στόμα ανοιχτό όταν είδα στο μπλογκ της μητέρας σου τις απίστευτες δημιουργίες σου, και δε μπορούσα παρά να περάσω από τη γειτονιά σου να σου πω ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ, ευχαριστώ που ανοίγεις την πόρτα σου σε μας, και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, να είσαι πάντα καλά, να χαίρεσαι την οικογένειά σου.

Πολλά φιλιά από τη Λευκή.