Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012

Πιροσκί!!!!!!




ΠΙΡΟΣΚΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ
Υλικά
για τη γέμιση
• 1/2 κιλό πατάτες
• 2 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1 κούπα φρέσκο κρεμμυδάκι
• 1/3 κούπας λάδι
• 3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνιθο ή δυόσμο
• αλάτι
• φρεκοτριμμένο πιπέρι

για τη ζύμη
• 2 1/2 κούπες αλεύρι σκληρό
• 1 κουταλιά μαγιά ξερή ή 40 γρ. νωπή
• 2 κουταλάκια αλάτι
• 1 κουταλάκι ζάχαρη
• 1/4 κούπας λάδι
• 1 κούπα νερό χλιαρό (40 βαθμούς Κελσίου)
Ατομα: Γίνονται 40 πιροσκί
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 30'
Χρόνος ψησίματος: 8' - 10'

Εκτέλεση
Στο μπολ του μίξερ ανακατέψτε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέστε το λάδι και το νερό και ζυμώστε σε χαμηλή ταχύτητα, ώσπου να μαζευτεί η ζύμη γύρω από το γάντζο ζυμώματος. Συνεχίστε το ζύμωμα 5' ακόμη, για να γίνει μια ζύμη ελαστική και λεία. Αφήστε τη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο. Στο μεταξύ, βράστε τις πατάτες και περάστε τες από τη μηχανή του πουρέ. Σοτάρετε το κρεμμύδι στο λάδι, ώσπου να ροδίσει ελαφρά. Προσθέστε τον πουρέ, αλάτι, πιπέρι και το μυρωδικό της προτίμησής σας. Ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο με πάχος 1 εκ. και κόψτε με κουπ πατ φυλλαράκια 10 εκ. Βάλτε στη μέση ένα κουταλάκι από τη γέμιση και κλείστε τα φυλλαράκια σε μισοφέγγαρα. Αφήστε τα πιροσκί να φουσκώσουν 15' - 20' και τηγανίστε τα σε καυτό λάδι, ώσπου να ροδίσουν. Σερβίρονται ζεστά. Εναλλακτικά, σοτάρετε σε λίγο λάδι, επάνω σε μέτρια φωτιά, 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 πράσσο, 250 γρ. σπανάκι και 1 κούπα μάραθο, δυόσμο και μαϊντανό ψιλοκομμένα, ώσπου να μαραθούν καλά. Αλατοπιπερώστε και γεμίστε με το μίγμα τα μισά πιροσκί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: